ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011, άλλη μια τακτοποιητική πράξη

Μια νέα εποχή ξεκίνησε και επίσημα πλέον, με την ψήφιση του προϋπολογισμού του νέου, Καλλικρατικού, Δήμου μας.
Κάθε προϋπολογισμός, αποτελεί τον καθρέφτη των πολιτικών επιλογών, αλλά και των κοινωνικών αξιών και αντιλήψεων, αναδεικνύοντας τα δημοκρατικά και αυτοδιοικητικά μεγέθη μιας δημοτικής αρχής.
Βεβαίως, είναι ο πρώτος και δυσκολότερος προϋπολογισμός εκκίνησης του νέου δήμου μας, που προέκυψε από την συνένωση όλων των πρώην ΟΤΑ της Βόρειας Αττικής και σίγουρα θα προκύπτουν συνέχεια νέα οικονομικά στοιχεία που θα ενσωματώνονται σ’ αυτόν, όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η στάση της δημοτικής αρχής, να αλλάζει την εισήγηση μέχρι και κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος.
Και ενώ όλοι περίμεναν να αντικατοπτρίζει μια νέα  πολιτική φιλοσοφία, με έμφαση στο νέο και διαφορετικό, αυτό που παρουσίασε προεκλογικά η νέα Δημοτική αρχή και σύμφωνα με την εντολή που ζήτησε και έλαβε από τους πολίτες για να το εφαρμόσει, δεν έγινε ξεκάθαρο ποιοι είναι οι στόχοι και με ποιους τρόπους θα επιτευχθούν αυτοί, σε κανέναν τομέα.
Αντί αυτού, για μια ακόμη φορά, γίναμε θεατές άλλης μιας τακτοποιητικής πράξης, καταρτισμένης από τις Υπηρεσίες του Δήμου, που σκοπό έχει να διαχειριστεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες, χωρίς να παρουσιάζει συγκεκριμένες λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, μέσα από γενικόλογες πολιτικές τοποθετήσεις με πομπώδεις λόγους και εντυπωσιακά εκφραστικά σχήματα. Χωρίς ουσιαστική σαφήνεια, επιχειρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή, διά του Δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου και του Αντιδημάρχου Βαγγέλη Ηλιάσκου, η άμβλυνση των εντυπώσεων γι’ αυτό που επεφύλαξαν στην παρουσίαση του κινητήριου μοχλού του Δήμου.
Περιμέναμε έναν προϋπολογισμό καινοτόμο και αναπτυξιακό, με έμφαση στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα προσθέσουν μια νέα δυναμική ανάπτυξης, ανοίγοντας το δρόμο για νέες δυνατές προσπάθειες, εκμεταλλευόμενοι τα τελευταία ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού, μέσα στην οικονομική δυσπραγία που ζούμε,  είναι η μόνη πηγή άντλησης νέων κεφαλαίων για την δημιουργία νέων έργων υποδομής στον δήμο μας.
Έλειψαν σε μεγάλο βαθμό οι ξεκάθαρες θέσεις, για το τι θα δαπανήσουμε στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική μέριμνα, θέματα που θα έπρεπε να είναι η σημαία του νέου μας δήμου, αλλά και για τους ελεύθερους χώρους, για το περιβάλλον, για την ανάπτυξη του πράσινου, για την καθαριότητα, για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, για την νεολαία, για τους άνεργους, τους κοινωνικά αδύνατους κ.λ.π. Επίσης, το πώς θα περιστείλουμε δραστικά δαπάνες που είναι παραδοσιακά τροχοπέδη ανάπτυξης και πηγή οικονομικής αιμορραγίας του δημοτικού χρήματος και τι σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, για να σπρώξουμε το «καρότσι» της ανάπτυξης.
Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και ίσως μια λύση θα ήταν, η κατάρτιση του υπό ψήφιση κάθε προϋπολογισμού, να γίνεται με την πραγματική ενεργό συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, αποδεικνύοντας τον πολυσυμμετοχικό χαρακτήρα που επιζητά η κοινωνία μας. Αυτό δεν έγινε και από σήμερα, θα μετράμε τα αποτελέσματα, τα οποία ο καθένας εύχεται, να δικαιώσουν τις επιλογές του Δημάρχου και των συνεργατών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: