ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ο πολίτης ζητά διαφορετικό μοντέλο διοίκησης ……


Επτά μήνες διοίκησης έκλεισε ο νέος Καλλικράτειος δήμος, αλλά φαίνεται ότι δεν άλλαξαν πολλά.
Οι εκλογές τέλειωσαν, κάποιοι έχασαν, κάποιοι κέρδισαν, αλλά όλοι αυτοί που εξελέγησαν και διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου, είναι οι συνυπεύθυνοι για την εικόνα που παρουσιάζεται μέχρι σήμερα και σε καμία περίπτωση αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να μεταφέρεται από τους ίδιους σε άλλους, ή και στους πολίτες για τις επιλογές τους, διαμορφώνοντας το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Κανείς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων από πλευράς αντιπολίτευσης, δεν ασχολείται με το «τώρα» σε επίπεδο έλεγχου και το «αύριο» σε επίπεδο προτάσεων, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να περνά τις αποφάσεις της χωρίς να ακούγεται συντεταγμένα καμία διαφορετική πρόταση.
Συνεχίζουν τις αντιπαραθέσεις τους, αποσβολωμένοι φαίνεται από τα… οράματα και την δημιουργία της δημοτικής αρχής, κολλημένοι στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα του Νοέμβρη, με τις γνωστές αντεγκλήσεις και ζητήματα «επί προσωπικού» που μονοπωλούν τα δημοτικά μας συμβούλια, λες και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα έχουν λυθεί.
Ένας από τους ρόλους της δημοτικής αρχής είναι να αναδείξει επιτέλους αυτό που παρέλαβε, είτε σωστό είτε λάθος, βάζοντας τέλος σε όλες αυτές τις αντιπαραθέσεις και κανείς άλλος δεν μπορεί να την υποκαθιστά αφού είναι η αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνη στο να δώσει τις απαντήσεις που περιμένει και αναζητά κάθε πολίτης.
Το να καταγγέλλονται απλά διάφορα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο με την μορφή ανακοινώσεων και να περιμένουμε να μας δοθούν απαντήσεις που μάλιστα τις ξέρουμε εκ προοιμίου, το μόνο που μας προσφέρουν είναι ένας ανούσιος επικοινωνιακός εντυπωσιασμός.
Σήμερα πρέπει να μας απασχολούν θέματα μείζονος σημασίας για την περιοχή μας, όπως η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, οι υποδομές και η ανάπτυξη και εμείς αναλωνόμαστε στο να αναδεικνύουμε λάθη που έγιναν στο παρελθόν, λες και αυτά τα λάθη δεν οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας νέων συνδυασμών, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο και μένοντας ουσιαστικά έξω από την κούρσα της ανάπτυξης.
Ο πολίτης ζητά διαφορετικό μοντέλο διοίκησης με άμεση συμμετοχική δημοκρατία στις αποφάσεις και τα έργα, γυρίζοντας ταυτόχρονα την πλάτη σε πολιτικές και πολιτικούς που διαχειρίζονται με τον ίδιο ανεδαφικό τρόπο την εξουσία που τους παρέχεται.
Οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει να μένουν πιστές στις αρχές τους και να ανταποκρίνονται με σεβασμό απέναντι σε όλους αυτούς που τις υποστήριξαν αλλά και ακόμα τις υποστηρίζουν, δίνοντας την δυνατότητα της σύνθεσης προτάσεων που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους να τις καταθέτουν στο δημοτικό συμβούλιο.
Η σύνθεση διαφορετικών απόψεων είναι το βασικό συστατικό για μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση και γίνεται ευκολότερη η δημιουργία του έργου αρκεί να μην ερμηνεύονται ως δήθεν ανούσιες αντιπολιτευτικές θέσεις και όταν υιοθετούνται να μην ερμηνεύονται πάντα ως «πολιτικές συμφωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: