Ο άγιος Τιμόθεος γεννήθηκε περί το έτος 1510 στον Κάλαμο της Αττικής. Η παράδοση λέει, ότι ο πατέρας του ήταν ο ιερέας του χωριού και ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του διδάσκαλος.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αθήνα, επέστρεψε στον τόπο του. Σύντομα αναχώρησε για τη βόρεια Εύβοια, όπου είχε την έδρα του ο Επίσκοπος Ωρεού, με τον οποίο συνδεόταν πνευματικά και ο οποίος φαίνεται να τον σπούδασε.
Ο Επίσκοπος Ωρεού τον χειροτόνησε διάκονο και αργότερα θα χειροτονηθεί πρεσβύτερος, όπου με ένθερμο ζήλο εργάστηκε ακατάπαυστα στον αμπελώνα του Κυρίου.
Όταν όμως ο Επίσκοπος Ωρεού κοιμήθηκε εν Κυρίω, λαός, προεστώτες και κλήρος είδαν ομόθυμα στο πρόσωπο του πρεσβυτέρου Τιμοθέου τον άξιο διάδοχο του. Χειροτονήθηκε λοιπόν επίσκοπος Ωρεού.
Αργότερα ο Επίσκοπος Τιμόθεος, αναδείχθηκε Μητροπολίτης Ευρίπου με έδρα την Χαλκίδα.
Δύσκολη και επίμοχθη η νέα αποστολή, λόγω εκείνων των δυσοίωνων χρόνων, όπου ένας Ιεράρχης, εκτός από τα εκκλησιαστικά – επισκοπικά του καθήκοντα, έπρεπε να στηρίζει και να προστατεύει τον τυραννισμένο λαό του, να κρατά ζωντανή την εθνική του συνείδηση, και να πυρπολεί τις ψυχές με την φλόγα της ελπίδας.
Ο Άγιος Τιμόθεος κατέστη όντως «Ευβοίας φωστήρ και ποιμήν θεόληπτος Ευρίπου», όπως εμπνευσμένα διακηρύττει μέσα από την ακολουθία της εορτής του η Εκκλησία.
Σύντομα κίνδυνοι και ανυπέρβλητα εμπόδια ορθώνονται απροσδόκητα, ανακόπτουν βίαια το επισκοπικό του έργο και τέλος στερούν τον ποιμένα από το ποίμνιο.
Ο Οθωμανός πασάς της Εύβοιας προσπαθούσε να βρει ευκαιρία να καταδιώξει τον Άγιο Τιμόθεο, η γυναίκα όμως του πασά ήταν κρυπτοχριστιανή και ενημέρωσε τον Άγιο για τον κίνδυνο που διέτρεχε και τον προέτρεψε να φύγει κρυφά.
Ο Άγιος Τιμόθεος καταφεύγει πρώτα στον Κάλαμο, στη Μονή Καλολιβαδίου και κατόπιν στο Πεντελικό όρος γνωστό και ως όρος Αμώμων. Η παρουσία του εκεί γίνεται αιτία να ιδρυθεί η Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Πεντέλης). Κατέστη πρώτος Ηγούμενος, ως Κτήτωρ της Μονής.
Ο Άγιος Τιμόθεος οδεύοντας προς το τέλος της ζωής του, υπέστη και άλλο διωγμό γεγονός που τον αναγκάζει να μεταβεί σε ησυχαστήριο της νήσου Κέας. Εκεί λέγεται πως έκτισε Μονή Σταυροπηγιακή αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα.
Στην Κέα παρέμεινε ο ασκητής επίσκοπος δέκα ολόκληρα χρόνια, στο Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.
Κοιμήθηκε οσιακά το 1590 και ετάφη μέσα στο ναϊδριο του Αγίου Παντελεήμονος προ της Αγίας Τραπέζης. Μετά από χρόνια το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στη Μονή Πεντέλης.
Το 1821 λεηλατήθηκε από τους στρατιώτες του Ομέρ Βρυώνη, που ανακάλυψαν την κρυψώνα στο εκκλησάκι που είχε μεταφερθεί για ασφάλεια. Μόνο η Αγία Κάρα διασώθηκε, και η οποία σήμερα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Πεντέλης.
Τέλος, ένα από τα τεμάχια λειψάνου του Αγίου Τιμοθέου που διασώθηκαν φυλάσσεται σήμερα εδώ στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλάμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου