ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ




Ακολουθώντας ένα γρήγορο οδοιπορικό στον κάλαμο για την δημιουργία ενός φυτολογίου που αφορά την χλωρίδα της περιοχής μας ξεκινώ ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο που με οδηγεί στην άκρη της παραλίας , θέση «Αγκώνα».
Εμπρός μου ανοίγεται μια μαγευτική ακτή, χαμένη μέσα στο πράσινο και λουσμένη από πρασινογάλαζα κρυστάλλινα νερά.
Ατενίζοντας για λίγο το γαλάζιο που απλώνεται μπροστά και ως τις απέναντι ακτές τις Εύβοιας, ξεκινώ αφήνοντας πίσω μου την παραλία και διασχίζω τον κάμπο που είναι πνιγμένος στα ελαιόδεντρα, αλλά και στις λεμονιές και πορτοκαλιές, δείγμα του καλού και εύκρατου κλήματος που έχει η περιοχή.
Σταματώ συναντώντας έναν ντόπιο ηλικιωμένο κάτοικο, που κοντοστέκεται και με χαιρέτα, ενώ στα ροζιασμένα χέρια του κρατά μερικά κλαδιά με λεμονανθούς.
Μιλώντας για λίγο μαζί του, μου εξηγεί πως κάποτε όλος αυτός ο κάμπος ήταν κατάφυτος από «ξινά», όπως τα αποκαλούσε και σύγκρινε την περιοχή με το λεμονοδάσος.
Μετά τη σύντομη συζήτησή μας, ανηφορίζω και σε λίγα λεπτά φτάνω στην περιοχή Χιλιαπόταμος.
Το ποτάμι που ξεφυτρώνει ξαφνικά μπροστά μου, δείγμα απαράμιλλου κάλους της περιοχής, θυμίζει τοπίο ανάλογο ορεινών τουριστικών προορισμών.
Ένα ποτάμι, που περικλείεται από πολλά και διαφόρων ειδών φυτά, θάμνους και δένδρα.
Εντυπωσιασμένος από το τοπίο, αλλά και πλημμυρισμένος από τις μυρωδιές του αγριοφασκόμηλου, της ρίγανης και της αγριολεβάντας, παίρνω το δρόμο της επιστροφής, φέρνοντας στο μυαλό μου όλες αυτές τις υπέροχες εικόνες, αλλά και ό,τι έχει συμβεί και έχει ειπωθεί για την περιοχή μας που την αδικεί, προσπαθώντας να αναδείξουμε μόνο τα προβλήματα που την ταλαιπωρούν.
Εκτός λοιπόν από τον Ασωπό, που κάποτε ήταν ένα καθαρό ποτάμι, υπάρχουν και άλλες περιοχές στον Δήμο μας που είναι περιβαλλοντολογικά στολίδια, τα όποια πρέπει και επιβάλλεται να τα διαφημίσουμε και να τα αναδείξουμε.
Αυτή είναι μια μικρή περιήγηση σε ένα πολύ μικρό τμήμα ενός δημοτικού διαμερίσματος και σίγουρα θα υπάρχουν πολυάριθμα άλλα στον νεοσύστατο Δήμο Ωρωπού, που αξίζουν να τα καταγράψουμε και να τα προτείνουμε με κάθε μέσο, προτρέποντας τους επισκέπτες μας να γνωρίσουν την περιοχή μας, κάτω από ένα άλλο πρίσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: