ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Δείγμα γραφής οι διαδικασίες για τον Συμπαραστάτη του δημότη;

Πάντα ήμουν αντίθετος σε μια διοίκηση του δήμου, από «κλειστές» ομάδες, που προσπαθούν να περάσουν τα δικά τους «κλειστά» οράματα, αφήνοντας αμέτοχο και στα «σκοτεινά» τον δημότη, όπως για παράδειγμα, ό,τι παίζεται με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό της κοιλάδας Ωρωπού.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα, φαίνεται πως αυτό δεν έχει αλλάξει και ο Καλλικράτειος Δήμος έπεσε στην ίδια περιπέτεια
και υπάρχει μεγάλος φόβος και όλη η περιοχή πλέον και έτσι θα χαθεί μια ακόμη πολύ σημαντική 4ετία, στην οποία είχαμε ελπίδες πως θα βλέπαμε τις δημιουργικές προσπάθειες μιας υπεύθυνης  Δημοτικής Αρχής. 
Δεν θα μπορούσαμε ίσως να παραβλέψουμε, σαν υπεύθυνοι πολίτες, τις δυσκολίες μιας νέας και άπειρης, αν το θέλουμε, Δημοτικής Αρχής. Και πιστεύω πως αυτό κάναμε. Ήρθε όμως ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» και τα όσα συνέβησαν στη διαδικασία της εκλογής του, που θα πρέπει να μας προβλημάτισε με τις επιλογές της. Και δεν είναι αυτό που φάνηκε και καταγράφηκε, όσο είναι, που όλοι μας νιώσαμε πως η Δημοτική Αρχή, έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να βοηθήσει και την ίδια, για μια κοινωνικά και ηθικά δίκαιη διοίκηση, αλλά και όλους εμάς μέσα στα προβλήματά μας, τον απέρριψε.
Δεν θα γίνει πιστευτός κανείς αν πει, πως αυτό ήταν το αποτέλεσμα και ήταν μάλιστα συλλογικό. Ενδέχεται -δε λέω- να υπάρχει ευθύνη και στα μέλη της Αντιπολίτευσης, αλλά η Διοίκηση του Δήμου «έχει το πεπόνι, έχει και το μαχαίρι». Και ακριβώς γι’ αυτό, εκεί οδήγησε το αποτέλεσμα. Και μην πούμε -όπως οι ίδιοι λένε- πως και σε πολλούς άλλους Δήμους υπήρξε το ίδιο αποτέλεσμα και απέτυχε ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» σαν θεσμός, γιατί θα είναι έξω από την πραγματικότητα του δικού μας Δήμου.
Ο νέος Δήμος Ωρωπού, ακόμη και πριν τη γέννησή του, είχε και έχει τις αμαρτίες που τον φόρτωσαν διαχρονικά οι κεντρικές διοικήσεις. Έχει προβλήματα με τη δυσφήμιση που του έγινε και του γίνεται ακόμη για τα νερά του, έχει τον αποκλεισμό του με τα διόδια, έχει το πάγωμα στην οικονομία του και μαζί μ’ αυτά και άλλα πολλά, που ένας «Συμπαραστάτης» γι’ αυτήν την πολύ σημαντική καθημερινότητά του, θα ήταν ένα πρόβλημα λιγότερο, θα ήταν μια επικουρική φροντίδα, δείγμα πως κάποιος τον σκέφτεται και κάποιος συμπάσχει μαζί του.

Όλα αυτά όμως, η Δημοτική Αρχή δεν τα σκέφτηκε ή δεν ήθελε να τα σκεφτεί ή στο κάτω-κάτω τα σκέφτηκε και δεν την βόλευαν.
Όλοι όσοι αγαπούν αυτόν τον τόπο, πρέπει να εύχονται τα πράγματα να μην είναι έτσι! Δηλαδή, αυτή η σημερινή εικόνα, να μην είναι αποτέλεσμα «ξεπουλήματος» αρχών και οραμάτων, αλλά να είναι αποτελέσματα μιας απειρίας, ενός πελαγώματος, αν θέλετε, όσων είναι στη Διοίκηση του Δήμου. 
Και σ’ αυτό βέβαια, μεγάλη ευθύνη έχει η λανθασμένη πολιτική με την οποία ξεκίνησε η νέα Διοίκηση του Δήμου, αλλά και πολλά άλλα, που έχουν να κάνουν με τα απόκρυφα ζητούμενα ανθρώπων και ομάδων που βλέπουν την πολιτική μέσα από την αρνητική, σκοτεινή και καταστροφική της πλευρά!
Σε αντίθετη περίπτωση, να δεχθούμε το λάθος ή την αμέλεια, που είναι απόλυτα αναγκαίο, αλλά οφείλει και ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, να αφήσουν τις εκλογές και τα επινίκια, τρεις μήνες μετά, πίσω και να ζητήσουν πραγματική συνεργασία με τους πολίτες. Είτε αυτό λέγεται ο χαμένος «Συμπαραστάτης του Δημότη» είτε και η χαμένη «Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης». Αυτή θα ήταν η πιο σωστή κίνηση για το καλό όλων μας και φυσικά του Ωρωπού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: