ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Νερό


O Ωρωπός αφού δοκίμασε όλες τις χαρές και διέπρεπε λόγω της ανάπτυξης όλα τα προηγούμενα χρονιά είναι έτυμος για έναν ατιμωτικό θάνατο σε όλα τα επίπεδα που έρχεται αργά και βασανιστικά.


Ένας θάνατος που προκαλείται λόγω της εγκληματικής  ρύπανσης του ΑΣΩΠΟΥ  αναμφίβολα και αποδεδειγμένα μέχρι τώρα , αλλά και της  αδυναμίας λύσης του προβλήματος από την κρατική εξουσία διαχρονικά  λόγο της διασποράς και μετατόπισης αρμοδιοτήτων  .
Έγκλημα χωρίς τιμωρία θα λέγαμε γιατί όταν και αν επιβάλλεται η τιμωρία είναι σαφώς δυσανάλογη των περιβαντικων εγκλημάτων που διαπράττονται.
 Βιώνουμε ένα περιβαλλοντολογικό Απαρτχάιντ όταν δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε το αυτονόητο  δικαίωμα στην ισονομία και ισοπολιτεία  μιας και ο κρατικός μηχανισμός έχει κατορθώσει κάνεις να μην είναι αρμόδιος για το εκγλιμα .
 Τι και αν μιλάμε και παλεύουμε για αειφόρο ανάπτυξη όταν  το δικαίωμα στην ανάπτυξη ,και μιλώ ως περιοχή , το έχουν λίγες  και εκλεκτές περιοχές που τις έχουν καθορίσει και ορίσει διάφορα οικονομικά κέντρα στο παρελθών .
 Τι και αν προσπαθούμε να κλίσουμε την ψαλίδα μεταξύ άλλων ποιο προνομιούχων περιοχών και της δικής μας όταν ο αγώνας είναι άνισος και τις ποιο πολλές φόρες το αποτέλεσμα  ειδή προαποφασισμένο.
Και μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και της απογοήτευσης έρχεται να προστεθεί και η ατολμία της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ να διαχειριστεί τα περιβαλλοντολογικά  προβλήματα  του δήμου μας .
Αναδεικνύοντας ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από το εξασθενες χρώμιο δεν είχε υπολογίσει τις προσπαθείς και  τους αγώνες που έπρεπε και πρέπει να δίνει καθημερινά για την επίλυση του σε όλους τους τομείς αλλά δεν υπάρχει και κανένας σχεδιασμός και καμία στρατηγική για την οριστική λύση του προβλήματος συνολικά .
Το μεγάλο έργο της υδροδότησης της περιοχής είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση αν και αυτονόητο γιατί έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν.
Όμως πως αντιμετώπιζε και αντιμετωπίσει τα προβλήματα  στον τομέα τις τοπικής οικονομίας που πλήττεται άμεσα και καθημερινά ;
Εδω θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η τοπική πραγματική οικονομία δεν στηρίζεται στον  ξένο τουρισμό και στις εξαγωγές  αλλά στην αγροτική παράγωγη , στο μεταπρατικό εμπόριο και τον εσωτερικό τουρισμό. με αποτέλεσμα  η οικονομική κρίση να  μας επηρεάζει σε παρά πολύ μικρό βαθμό και έμμεσα 
Έτσι είναι λάθος να ακούγεται δια στόματος Δήμαρχου ότι για όλα φταίει η διεθνείς οικονομική κρίση .
Θα έπρεπε παράλληλα με την ανάδειξη του προβλήματος και από την πρώτη στιγμή να υπάρξει μια συντονισμένη και καλά οργανωμένη διαφημιστική επίθεση για τις πολλές ομορφιές που έχει να προσφέρει η περιοχή ,μια οργανωμένη προβολή  σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους  αλλά και την στήριξη της ντόπιας  αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής .
Βέβαια, πόσοι δεν ζητούν επίμονα να δουν δημοσιευμένα τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων που αφορούν το πόσιμο νερό, πόσοι δεν  διαβάζουν κατά περιόδους στον τύπο και δεν ακούν και βλέπουν τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων στις τηλεοράσεις για την ακαταλληλότητα των ποσίμων υδάτων και καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας , πόσοι από εμάς δεν έχουμε ακούσει θαμώνες στα καφέ της περιοχής να ζητούν επίμονα να τους παρασκευάσουν τον καφέ τους με εμφιαλωμένο νερό και πόσοι επισκεπτόμενοι την λαϊκή αγορά της περιοχής μας αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας δεν βλέπουμε τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας  να μένουν απούλητα γιατί θεωρούνται μολυσμένα .
Πόσοι μέσα σε αυτό το κλίμα πανικού που δημιουργείται δεν επεχείρησαν και δεν επιχειρούν  να ξεπουλήσουν άρον άρον τις ιδιοκτησίες τους και να εγκαταλείψουν την περιοχή αναζητώντας άλλες να κατοικίσουν;
 Εδω λιπών θα έπρεπε η δημοτική αρχή να παρέμβει να ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή αν τα προϊόντα που παράγονται είτε αγροτικά είτε κτηνοτροφικά είναι κατάλληλα και αν ναι να τα αναδείξει αν όχι να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες και να εγείρει αποζημιώσεις από το κράτος αφού και το ίδιο έχει παραλεχθεί δια στόματος του ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ Ότι είναι εθνικό πρόβλημα .
Μα υπουργέ μου και οι πυρκαγιές στην Ηλεία εθνικό θέμα είναι και εκεί πάρθηκαν άμεσα μετρά  εδώ γιατί δεν πάρθηκαν ;
Το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφείων τι κάνει και γιατί δεν παρεμβαίνει;

Έπρεπε και πρέπει με τακτικές ανακοινώσεις να ενημερώνει όχι σε τοπικό αλλά σε εθνικό δίκτυο  για την κατάσταση των ποσίμων υδάτων και να μην  δημιουργεί ανασφάλεια λόγο ελλιπούς ενημέρωσης  στους πολίτες.
Ως αναφορά τα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα κέντρα εστίασης ( καφέ , ζαχαροπλαστεία , ταβέρνες ) να τους δοθούν κίνητρα ανάπτυξης και διευκολύνσεις στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ταμεία για το διάστημα και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα .
Ακόμα να αναλάβει πρωτοβουλίες να διερευνήσει και να προτείνει λύσεις αλλαγής επαγγελματικού προσανατολισμού μέσα από διάφορα προγράμματα η επιδοτήσεις που θα δώσουν λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνουμε εδώ και δυο χρόνια περίπου.
Αντί λοιπών  να γίνουν όλα αυτά που έπρεπε από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε επίσημα το πρόβλημα η δημοτική αρχή επικεντρώθηκε μονό στην διεκδίκηση του έργου της αποκατάστασης της υδροδότησης του δήμου αναδεικνύοντας το  και χρησιμοποιώντας τις διαμαρτυρίες όλων των κοινωνικών ομάδων προς την επίλυση του μέχρι σήμερα .
Δεν ξέρω κατά πόσο και με ποιον τρόπο θα βοηθήσουν οι δαπάνες για την ανάπλαση των πεζοδρόμιων και των πλατιών  όταν δεν θα υπάρχουν επισκέπτες  το καλοκαίρι λόγο της αδυναμίας υδροδότησης και της δυσφήμισης που έχει υποστεί η περιοχή  μας.
Και επιδή η δημοτική αρχή θα δηλώσει αναρμόδια σε πολλά από τα παραπάνω γραφόμενα ας αναλάβει τις ευθύνες του εκείνος που μπορεί να την υπερβεί .

Δεν υπάρχουν σχόλια: