ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η ανεργία, κύριος στόχος μας


Στη χώρα μας το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η ανεργία αυξήθηκε στο 12,2% του ενεργού πληθυσμού από 11,1% που ήταν το πρώτο τρίμηνο τρίμηνο του 2010. Στους άνδρες κυμάνθηκε στο 9,7%, στις γυναίκες στο 15,7% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 32,1%. Δεν είμαστε η πρώτη χώρα, που είναι η Ισπανία με 20%, αλλά το ποσοστό στην Ελλάδα είναι συνεχώς στο συν, χωρίς να φαίνεται μέχρι στιγμής, πως θα κερδίσουμε τη μάχη αυτή.
Ένας στους τρεις νέους, σήμερα στην Ελλάδα είναι άνεργος. Στην αγορά δεν υπάρχει ζήτηση για απασχόληση και αν υπάρχει, αυτή είναι εντελώς περιστασιακή και για το σύνολο του ενεργού πληθυσμού και ιδίως για τους νέους, οι οποίοι καθημερινά βλέπουν τα όνειρά τους να συρρικνώνονται, οι σπουδές τους να πηγαίνουν στα αζήτητα και οι ίδιοι να αναζητούν το οποιοδήποτε μεροκάματο με το μικροσκόπιο!
Σε πολλούς παράγοντες οφείλεται η σημερινή εικόνα αυτή.
Η χώρα μας δέχεται τις συνέπειες μιας πολιτικής που την οδήγησε στο Δ.Ν.Τ. και στο καταστροφικό «μνημόνιο», αλλά και γενικά στην «άρνησή» της, επί δεκαετίες, στην ενεργή πολιτική απασχόλησης.
Σπασμωδικά και αποσπασματικά, για παράδειγμα, έχουν ασχοληθεί οι τελευταίες κυβερνήσεις, με την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας, ενώ ειδικά την τελευταία διετία, που διερχόμαστε μια περίοδο μειωμένης παραγωγικής δραστηριότητας, οι απολύσεις εργαζομένων δεν αναπληρώνονται εύκολα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν την ανεργία.
Η περιοχή μας, το πρόβλημά της με την εποχιακή ανεργία, τα τελευταία χρόνια το έχει περάσει στο γενικό πρόβλημα της χώρας. Πέρασαν οι εποχές που το αντιμετώπιζαν μόνο ορισμένες εργασίες, όπως π.χ. οι εργασίες που έχουν σχέση με τα αγροτικά προϊόντα, τις οικοδομικές εργασίες, την αλιεία κλπ.
Σήμερα, χωρίς κανέναν κερδισμένο στόχο και ανύπαρκτο προγραμματισμό, βλέπουμε τους νέους, την ελπίδα μας για ανάκαμψη, σε μια συνεχή προσπάθεια για εξεύρεση εργασίας, που έχει και ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, τον λανθασμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, που οδηγεί στην αποδυνάμωση της προοπτικής για αλλαγή προς μια θετική πορεία.
Εμείς, οι άνθρωποι της «Δυναμικής Πολιτείας» και ειδικά οι νέοι, το πρόβλημα αυτό το έχουμε αναδείξει ως τον κύριο στόχο μας. Αν εμείς καταφέρουμε να παλέψουμε στον τόπο μας την ανεργία, αυτό θα σημαίνει και λύσεις σε πολλά άλλα προβλήματα που μας απασχολούν.
Για παράδειγμα να αναφέρω τα Σχέδια Πόλης, που έχουν ατονήσει την οικοδομική δραστηριότητα και αλυσιδωτά όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση μ’ αυτήν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας για όλους μας.
Τέλος, ας μη ξεχνάμε, πως η μεγαλύτερη ίσως πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας μας, είναι η θάλασσα και ο τουρισμός που αναπτύσσεται με βάση αυτήν. Εμείς τί έχουμε κάνει πάνω στο θέμα αυτό; Ουσιαστικά το απόλυτο μηδέν! Πρέπει λοιπόν τώρα, με ενωμένες προτάσεις και δυνάμεις, να κερδίσουμε το στοίχημα και να δώσουμε διέξοδο, σε ένα μεγάλο ποσοστό, στην ανεργία που μας μαστίζει και ιδίως στην ανεργία των νέων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: