ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Να είναι συνένωση δυνάμεων και όχι προβλημάτων


Η πρόκληση που λέγεται «Kαλλικράτης», εμπεριέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένας νέος δήμος με ένα άθροισμα προβλημάτων από εννέα διαφορετικές περιοχές.Όμως είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία το άθροισμα αυτό να είναι δυνάμεων με ενιαία στρατηγική απέναντι σε κοινά προβλήματα.
Ήδη,και οι «9» OTA που συνενώνονται, αντιμετωπίζουν σήμερα μια σειρά από κοινά προβλήματα, τα οποία και θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα, με σκοπό την εξεύρεση οριστικών και μακροπρόθεσμων λύσεων.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα από τα σημαντικότερα, αφού περιλαμβάνει ζητήματα όπως η ανάπτυξη υποδομών βιολογικού καθαρισμού, το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η διαφύλαξη του δασικού πλούτου, η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και το τεράστιο θέμα που λέγεται «Aσωπός» και μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.
Mέγιστης σημασίας ακόμη είναι τα σχέδια πόλης που αντιμετωπίζουν όλες οι περιοχές, με νέες εντάξεις και την ολοκλήρωση των ενταγμένων περιοχών, όπως και η αποσαφήνιση των χρήσεων γης. Ήδη ο Οργανισμός Αθήνας δεν προωθεί Γ.Π.Σ. δήμων της Ανατολικής Αττικής και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να προχωρήσουν αναγκαία έργα στην περιοχή και να γνωρίζει πλέον ο καθένας τι μπορεί να κάνει και που, χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς το καθεστώς ασυδοσίας που δημιουργεί η σύγχυση και η έλλειψη σαφών κανόνων.
Ένα θέμα το οποίο θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα, είναι η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του νέου δήμου Ωρωπού, που συνολικά θα ξεπερνά σε μήκος τα 20 χλμ. Η θάλασσα και η παραλιακή ζώνη είναι και θα εξακολουθήσει να είναι για την περιοχή μας ένα πολύτιμο κεφάλαιο. Χρειάζεται γι’ αυτό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ανάδειξης, με ξεκαθάρισμα των χρήσεων γης, με σωστούς κανόνες για όλους και με αξιοποίηση σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές διεκδικήσεις και παρεμβάσεις για την ανάπτυξη βασικών υποδομών που λείπουν σήμερα από την περιοχή. Ειδικότερα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου, που συνδέει σήμερα τους «9» OTA και στην αντιμετώπιση των καταχρηστικών διοδίων. Η διασφάλιση γρήγορης και ασφαλούς πρόσβασης σε όλες τις περιοχές τις οποίες καλύπτει ο νέος δήμος, αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια ποιοτική καθημερινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: