ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ…


Tα σταυρωμένα χέρια ή τα χέρια «Πόντιου Πιλάτου» ή της ικεσίας τα χέρια -που είναι και το συνηθέστερο σε μας- δεν φέρνουν οριστικές λύσεις στο θέμα του Aσωπού και κατ’ επέκταση, δεν απομακρύνουν την «ποινή θανάτου» για την περιοχή μας. Mια ποινή που προκαλείται λόγω της εγκληματικής  ρύπανσης και της  αδυναμίας λύσης του προβλήματος από την κρατική εξουσία.
Έγκλημα χωρίς τιμωρία θα λέγαμε, γιατί, όταν και αν επιβάλλεται κάποια τιμωρία -που σίγουρα είναι προκλητικά δυσανάλογη των εγκλημάτων που διαπράττονται- είναι για να συνεχίσουμε να βιώνουμε ένα περιβαλλοντολογικό Απαρτχάιντ! Mε… «στάχτη στα μάτια» μας προβληματίζουν, στο να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στην ισονομία και ισοπολιτεία, μιας και ο κρατικός μηχανισμός έχει κατορθώσει, κάνεις για μας… να μην είναι υπεύθυνος για το έγκλημα!!!
Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας και της απογοήτευσης, έρχεται να προστεθεί και η ατολμία και τα συνεχιζόμενα λάθη της Δημοτικής Αρχής, στη διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του Δήμου μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από το εξασθενές χρώμιο, η απόλυτα παθητική της στάση σε όλα τα επίπεδα. Aπό τον τρόπο ανάδειξης του προβλήματος έως και της «παγωμένης» σημερινής ενημέρωσης! Αποδεικνύεται, πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμιά στρατηγική σε όλο το θέμα συνολικά. Το έργο επάρκειας στην υδροδότηση της περιοχής, είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και αργεί πολύ και δεν αρκεί.
Δεν αρκεί λόγου χάρη για την τοπική οικονομία, που πλήττεται άμεσα και καθημερινά! Δεν καλύπτεται η ζημιά στην αγροτική παράγωγη, στο μεταπρατικό εμπόριο και τον εσωτερικό τουρισμό.
Είναι λάθος λοιπόν να ακούγεται δια στόματος Δήμαρχου -ως άλλη κεντρική κυβέρνηση- ότι για όλα φταίει η διεθνής οικονομική κρίση!
Θα έπρεπε κανονικά, παράλληλα με την ανάδειξη του προβλήματος και από την πρώτη στιγμή, να υπάρξει μια συντονισμένη και καλά οργανωμένη επίθεση προβολής και για τον πλασματικό φόβο που μας απομονώνει σαν περιοχή και για τις πολλές αλήθειες και ομορφιές που διαθέτουμε. Mια οργανωμένη προσπάθεια δηλαδή, σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους και της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής .
Aυτά βέβαια δεν είναι στη σκέψη της διοίκησης του Δήμου και φυσικά δε συμβαίνουν. Αντιθέτως, αυτά που συμβαίνουν είναι: Mηδενική ενημέρωση για τις μετρήσεις, απαξίωση των αγροτικών προϊόντων μας, ευτελισμός της αξίας της γης μας, απομάκρυνση των ανθρώπων που αγάπησαν τον τόπο μας…
Έχει μιλήσει ποτέ η δημοτική Αρχή, αν τα προϊόντα που παράγουμε, είτε αγροτικά είτε κτηνοτροφικά, είναι κατάλληλα ή όχι και αν είναι, να  το αναδείξει αυτό παντού; Έπρεπε ή όχι να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες και να εγείρει αποζημιώσεις, όταν το ίδιο το κράτος έχει παραδεχθεί δια στόματος του Yπουργού ΠEXΩΔE, ότι το θέμα μας είναι εθνικό πρόβλημα;
Έπρεπε να αποτρέψει τη δημιουργία ανασφάλειας από την ελλιπή και πολλές φορές εχθρική, θα έλεγα, ενημέρωση όπως πολλές φόρες έχει αφήσει να εννοηθεί;
Γιατί έχει αφήσει στο έλεος της τύχης του τον εμπορικό κόσμο και αυτόν της παροχής υπηρεσιών;
Αντί λοιπόν να γίνουν όλα αυτά που έπρεπε από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε επίσημα το πρόβλημα, η Δημοτική Aρχή επικεντρώθηκε μονό στην διεκδίκηση του έργου της επάρκειας στην υδροδότηση, αναδεικνύοντας το και χρησιμοποιώντας τις διαμαρτυρίες όλων των κοινωνικών ομάδων, χωρίς ούτε μια στιγμή να αναλογιστεί και τις παράπλευρες απώλειες και να φροντίσει να μην υπάρξουν.
Δυστυχώς όμως, αυτές υπάρχουν και δεν ξέρω κατά πόσο και με ποιον τρόπο θα βοηθήσουν σήμερα οι εξαγγελλόμενες … αναπλάσεις που τώρα την απασχολούν, όταν το καλοκαίρι δεν θα υπάρχουν οι άνθρωποι να τις χαρούν και λόγω της αδυναμίας να έχει τελειώσει η υδροδότηση και της τεράστιας δυσφήμισης που έχει υποστεί η περιοχή μας.



                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια: