ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Περί «Καλλικράτη»


Αντί να αποκεντρώσουμε την εξουσία και να μεταφέρουμε τη Δημοκρατία στη λαϊκή βάση, να ζωντανέψουμε την περιφέρεια και να μετατρέψουμε τους μικρούς ΟΤΑ σε ζωντανά κύτταρα Δημοκρατίας, υπερσυγκεντρώνουμε όλες τις τοπικές αρμοδιότητες σε 370 μόλις «υδροκέφαλους δήμους», σε 13 μεγάλες περιφέρειες.
Σαν δικαιολογία προβάλλεται η μεγάλη διαφθορά και κατασπατάληση των δημοτικών χρημάτων. Aποκρύπτεται όμως και η άλλη αλήθεια, δηλαδή ότι η κατάσταση αυτή προήλθε ακριβώς από την έλλειψη Δημοκρατίας, ελέγχου και τιμωρίας.
Όταν για παράδειγμα φτάσαμε στο σημείο να εκλέγεται κάποιος Δήμαρχος με το 42% και να παίρνει ευκαιριακά δώρο την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Tο νέο σχέδιο ευτυχώς αλλάζει τον τρόπο εκλογής με 50% +1 και το σύστημα γίνεται αναλογικότερο και κατά συνέπεια αντιπροσωπευτικότερο της τοπικής κοινωνίας.
Επιτέλους αν θέλουμε πραγματικά να ελέγξουμε την σπατάλη, θα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε όλους τους τομείς διοίκησης και όχι μόνο στο A΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκινώντας από όλες εκείνες τις κρατικές υπηρεσίες που έχουν άμεση συνεργασία μ’ αυτόν. Με περισσότερη διαφάνεια στη λειτουργία και στις αποφάσεις.
Δεν φταίνε οι τοπικές κοινωνίες, αλλά φταίει το πολιτικό κατεστημένο που δε θέλει ζωντανή και δημοκρατική την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλει να κάνει πολιτικό παιχνίδι με τους κομματάρχες δημάρχους και τη διαχείριση χρημάτων για την κατασκευή υπερέργων, στα χέρια των λίγων κρατικοδίαιτων προμηθευτών, που με το προηγούμενο καθεστώς δεν μπορούσαν να ελέγξουν πολλά σκόρπια γι’ αυτούς τοπικά κονδύλια. Κανείς δεν φρόντισε ουσιαστικά να εκσυγχρονίσει τους τρόπους που κοστολογούνται ή κατασκευάζονται τα έργα, όπως και τις προμήθειες. Κανείς δεν φρόντισε για αναγκαίους πόρους και ουσιαστικές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διορθώνοντας παραλήψεις και τα λάθη.
Παρόλα αυτά και με την εμπειρία που έχουμε από τις συνενώσεις του «Καποδίστρια», το νέο σχέδιο για την διοικητική αναδιάρθρωση, ας ελπίσουμε πως θα λύσει κάποια από τα παραπάνω προβλήματα που παρουσιάζονται ως σήμερα και θα σηματοδοτήσει την εξέλιξη και την ανάπτυξη του νέου Δήμου.
Με το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Κυβέρνηση είναι, να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες η λογική της συνένωσης και να κατανοηθεί η ωφέλεια που θα αποκομίσουν απ’ αυτή. Είναι μοναδική ίσως ευκαιρία οι ΟΤΑ, να διαπραγματευτούν και να δρομολογήσουν ή να λύσουν προβλήματα που χρονίζουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ειλικρινή διαβούλευση και ένα επικοινωνιακό πρόγραμμα τέτοιο, που να εξηγεί απλά και κατανοητά το τι είναι, πως θα λειτουργήσει, ποιον θα ωφελήσει και για ποιον λόγο.
Για την Περιφέρεια Αττικής λέγεται ότι σχεδιάζεται να δημιουργηθούν 5 τον αριθμό υπερδήμοι, με βάση την γεωγραφική, οικονομικοκοινωνική, πολιτιστική συνοχή αλλά και τις ιδιαιτερότητες των υπό συνένωση Δήμων, ζητώντας παράλληλα από τους πολίτες την γνώμη τους που θα είναι από τα βασικά κριτήρια σε ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό εγχείρημα.
Για μας οι φήμες θέλουν να είμαστε μέσα σε έναν τεράστιο σε αποστάσεις Δήμο, από Βαρνάβα, Κιούρκα, μέχρι και τον Αυλώνα, όπως και ότι η έδρα του θα είναι το Καπανδρίτι! Αυτά είναι όμως, προς το παρόν, μόνο φήμες.  Αν πάψουν να είναι, θα υπάρξουν και οι απαντήσεις των πολιτών, ακόμη και δια την μακάρια αδράνεια της Δημοτικής Αρχής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: