ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δήμος και ανάπτυξη




Το παν για την ανάπτυξη του Δήμου και την ευημερία των Δημοτών είναι τα έσοδα και η ορθολογική διαχείριση τους. ¨Εσοδα σοβαρά, που μπορούν να αλλάξουν την τύχη του Δήμου μας, θα έχουμε μόνο αν δεν χάνουμε καμιά από τις δυνατότητες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε .
Ανάπτυξη θα φέρουν οι πολυσυζητημένες υποδομές που λείπουν από τον τόπο μας και είναι τα εργαλεία για να πετύχουμε τον στόχο μας.
Χωρίς σχέδια πόλης, βιολογικούς καθαρισμούς, τοπική συγκοινωνία και σοβαρή επιθετική πολιτική ενημέρωσης, που θα βάλει την περιοχή μας στις ατζέντες των επισκεπτών, δεν έχουμε μέλλον .
Ο Δήμος που θα καταφέρει να έχει οφέλη από δραστηριότητες εκμεταλλευόμενος κάθε πρόγραμμα κοινοτικό -ως επί το πλείστον-, θα έχει ήδη καταφέρει να έχει δημιουργήσει τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας για τους δημότες του!
Ο Δήμος μας έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές λόγω ιστορίας, φυσικών προσόντων και εύκολης προσέγγισης από το κέντρο.
Θα πρέπει να τολμήσουμε, να μπούμε εκεί απ’ όπου μέχρι σήμερα έχουμε αποκλειστεί, να πάρουμε αυτό που μας ανήκει και να σχεδιάσουμε ό,τι μας ταιριάζει. Να κάνουμε έργα που θα είναι σημεία αναφοράς για την πόλη μας, έργα που εντυπωσιάζουν τον κάθε επισκέπτη και να τον προκαλούν να τα επισκεφτεί η να τα χρησιμοποιήσει.
Προγράμματα χρηματοδότησης υπάρχουν πολλά και «περιμένουν» μελέτες αξιοποίησης.
Μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο, που κάποια στιγμή διέθεταν δημάρχους με φαντασία, όραμα και επιχειρηματικό πνεύμα, δημιούργησαν έργα αρχιτεκτονικά – τουριστικά που έγιναν «σήμα κατατεθέν» και πηγή εσόδων.
Πολύ ωραία είναι τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι παραλίες, οι λίμνες και οι βιότοποι, αλλά όταν δεν τα αξιοποιείς, δεν τα αναβαθμίζεις, δεν τα προστατεύεις και δεν ενημερώνεις, δεν μπορείς να έχεις και απαιτήσεις να συμβάλουν στην ανάπτυξή σου! Ως πότε θα καμαρώνουμε μόνο ιστορία και φύση και θα επιτρέπουμε μάλιστα κάποιοι να την αμφισβητούν και ως πότε θα καμαρώνουμε για έργα του απώτερου παρελθόντος;
Δεν είναι καιρός να καμαρώνουμε και για κάποια σύγχρονα έργα, που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και την τύχη της πόλης;
Κάποιοι που νομίζουν ότι μονοπωλούν την ευαισθησία για το περιβάλλον «διαφημίζοντας» μόνο επιλεκτικά τα προβλήματά μας, που είναι μεγάλα και χρίζουν άμεσων λύσεων, αλλά παράλληλα δεν προβάλουν τό όμορφο της περιοχή μας, μάλλον, μόνο ζημιά έχουν προκαλέσει. Αν αντίθετα αυτά τα δυο δρούσαν παράλληλα, σίγουρα θα είχαμε καλύτερες και αποτελεσματικότερες λύσεις.
Επιπλέον, δεν μπορούμε να ζητάμε ανάπτυξη και να έχουμε εγκαταλείψει στην τύχη τους, επιχειρηματίες και αγρότες.
Το περιβάλλον άλλωστε, δεν το προστατεύουμε με εμμονές του τύπου «δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση, καμία δραστηριότητα», αλλά ούτε μόνο στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» για να γίνονται έργα που θα εξυπηρετούν μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά μονοπώλια! Μπορούμε να το προστατεύσουμε, αν το σεβαστούμε και αναπτύξουμε δραστηριότητες που δεν το επιβαρύνουν βέβαια, αλλά παράλληλα αλλάζουν την εικόνα, τις δυνατότητες και την τύχη της περιοχής μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: