ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Με στόχο τις λύσεις και όχι τον εντυπωσιασμό!



Το δημοτικό συμβούλιο είναι ο εκφραστής του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και όχι διεκπεραιωτής η εντολοδόχος της κρατικής εξουσίας και της πολιτικής των κομμάτων.
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο παρατήρησα  μέρος της αντιπολίτευσης να προτρέπει το Δ.Σ. να πάρει απόφαση καταδικάζοντας το σύνολο της  πολιτικής  για τα διόδια στον τόπο μας και ως εδώ ναι μεν καλά, αλλά πολιτικοποιώντας  το πρόβλημα δεν νομίζω ότι θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες του τόπου μας για τις δικές της  προθέσεις.
Αν τελικά ταμπουρωθούμε πίσω από τα πολιτικά μας πιστεύω και κομματικές πολύχρωμες σημαίες ένα είναι σίγουρο. Θα γυρίσουμε στον πολιτικό μεσαίωνα του διαχωρισμού, έχοντας χάσει κεκτημένα που μας οδήγησαν στο ακομμάτιστο αυτοδιοίκητο και σε δημιουργία συνδυασμών και τοπικών κινήσεων με σκοπό την αποτροπή του έλεγχου της αυτοδιοίκησης από την γενική πολιτική κάθε κόμματος.
Πρώτοι οι πολίτες ψηφοφόροι έκαναν την υπέρβαση και με την συμμέτοχη τους στις εκλογές εμπιστευτήκαν  ακομμάτιστα ψηφοδέλτια και έδωσαν το στίγμα του αποκλεισμού της εμπλοκής της πολιτικής στην τοπική κοινωνία.
Βέβαια, αυτό ενόχλησε, ενοχλεί και θα ενοχλεί πάντα τα κόμματα που σε κάθε τοπικό πρόβλημα που παρουσιάζεται, για να κερδίσουν, δεν ξέρω πλέον τι, προσπαθούν να πείσουν με τις προτάσεις τους.
Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, άκουγα τον Πρωθυπουργό να υπεραμύνεται την δημιουργία του «Καλλικράτη» και από ότι σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη, το μόνο που πραγματικά ήθελε, ήταν να κάνει οικονομία κλίμακας στα πλαίσια των εντολών του Δ.Ν.Τ.
Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μην πιστεύοντας καν στο θεσμό και τι πραγματικά αυτός εξυπηρετεί, βρήκαν χώρο για αντιπολίτευση με γνώμονα τα πολιτικά τους κέρδη. Άραγε, με το να αναδεικνύουν συνεχή άρνηση, χωρίς αντίθετα καμιά βιώσιμη πρόταση, νομίζουν ότι τελικά προσφέρουν στην κοινωνία; Αυτό μας παρουσιάζουν όμως πως προσφέρουν, αλλά δυστυχώς μόνο στην θεωρεία. Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται μόνο πράξεις.

Και να έρθουμε στα «δικά» μας. Πολλές φορές επικαλούμαστε τον κώδικα σε ένα δημοτικό συμβούλιο, όταν δεν ακολουθείται η νομιμότητά του -και δεν είναι λίγες οι φορές αυτές. Πολλές φορές πιέζουμε να παρθεί μια απόφαση, ελεγχόμενη σε νομιμότητα και δεν έχουμε συμβουλευτεί πρώτα τον κώδικα που παραπάνω έχουμε επικαλεστεί. Ή τον «μεταφράζουμε» κατά το δοκούν!
Άραγε τι μπορεί να επιβάλει σε αυτόν που συνηγορεί με αμφιλεγόμενες προτάσεις και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, να παρανομεί;
Το «παρανομούμε γιατί παρανομούν…» γενικά και το να «τιμωρήσουμε όσους παρανομούν» δεν είναι η λύση.
Λύση είναι μια κοινή πολιτική γραμμή σταθερή και αταλάντευτη διαχρονικά, που θα φέρει οριστική λύση στα προβλήματά μας ως τοπική κοινωνία.
Αν δεν θέλουμε να πληρώνουμε διόδια, θα πρέπει και να το υποστηρίξουμε χωρίς να σκεπτόμαστε τις πιθανές συνέπειες που θα μας στερήσουν τα βολέματά μας! Για παράδειγμα, να μην τεθούμε σε κάποια «αργία» ή χάσουμε κάποιο θώκο η κάποια δημοτική καρέκλα.
Άλλωστε, αυτό θα έπρεπε να το είχαμε προβλέψει, όταν προτείναμε δράση για την ανατροπή των διοδίων.

Πάντως, στο άμεσο μέλλον, δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τη δική μας δημοτική αρχή να ακροβατεί στο τεντωμένο σχοινί της αναποφασιστικότητας, όπως αυτή αντιλαμβάνεται τις ισορροπίες με την «παράνομη» νομιμότητα, για παράδειγμα με το θέμα των διοδίων. Και αντίθετα θα πληθαίνουν οι προσπάθειές της για φωνές εντυπωσιασμού, μιας και τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι λύσεις, λόγο και της οικονομικής κρίσης, είναι  λιγοστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: