ANDREAS BALOKAS

ANDREAS BALOKAS

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Όχι ξένοι... στην ίδια πόλη!


Έφτασε πλέον ο καιρός, που θα σταματήσουμε να αισθανόμαστε κάτοικοι μόνο της γειτονιάς μας, του χωριού μας, της πόλης μας. Έφτασε ο καιρός να αισθανθούμε ότι είμαστε μέλη μιας δυνατής διευρυμένης κοινωνίας, που αναζητά το καλό του καθενός μας, μέσα από το καλό ενός συνόλου.
Τα σκουπίδια στην χαράδρα του γειτονικού μας δήμου, θα μάθουμε πως δεν είναι πια η λύση στο δικό μας πρόβλημά. Τώρα θα πρέπει να καθαρίσουμε τη χαράδρα. Αυτό είναι το περιβάλλον μας και θα μάθουμε να μας ενδιαφέρει. Η θάλασσα, το βουνό, θα ανήκει στη φροντίδα και στον σχεδιασμό, από κοινού, όλων μας και θα μάθουμε να τα αξιοποιούμε.
Έφτασε η ώρα οι τοπικές κοινωνίες να ανοίξουν τους ορίζοντες και να ξεφύγουν από τον κακό νοούμενο τοπικισμό, που τις περισσότερες φορές κρύβει προσωπικά συμφέροντα και βολέματα. Είναι ένας λόγος που μας σπρώχνει στον κατακερματισμό, την διαίρεση και την αποξένωση, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι σειρήνες της πολιτικής και να θυσιάζουν το «αύριο» για το «σήμερα»!
Το θέμα λοιπόν δεν είναι ποιοι και πόσοι έχουν συνενωθεί ή πού είναι η έδρα από τη συνένωση. Το θέμα είναι, πως να μην είμαστε -από εδώ και πέρα- ξένοι στην ίδια πόλη! Το θέμα είναι το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο νέος δήμος, προς όφελος των πολιτών και κάποια στιγμή, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, θα πρέπει να ξεφύγουμε από «φτηνές» δικαιολογίες.
Είναι σίγουρο, πως πολλοί από εμάς, το πρώτο καιρό, θα αρνούμαστε να δεχθούμε την πραγματικότητα του ενός αδιαίρετου δήμου, αλλά δεν θα κινδυνέψουμε να τον καταστρέψουμε, αν τον πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι, ο καθένας μας ξεχωριστά. Άλλωστε το ότι λεγόμαστε πλέον ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ, σίγουρα δείχνει, ότι το κέντρο βάρους θα είναι η νέα πραγματικότητα της ενότητας.
ΥΔΡΕΥΣΗ, ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΟΔΟΠΟΙΪΑ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΟΜΗ είναι τα προβλήματά μας. Αυτά τα προβλήματα πρέπει από μόνα τους να μας ενώσουν!
Σήμερα ο «Καλλικράτειος» δήμος όλα δείχνουν πως θα έχει τη δύναμη να τα λύσει. Και τα οφέλη για κάθε τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλάσια, μέσα από μια συνενωμένη μεγάλη δύναμη και δυναμική ανάπτυξης.
Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να φροντίσουμε ο νέος ΔΗΜΟΣ μας να καταφέρει την εισροή κεφαλαίων για την δημιουργία υποδομών που λείπουν στον τόπο μας. Το ίδιο πρέπει να νοιώθουμε και ως κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων, γιατί θα αυξηθούν τα έργα στη γειτονιάς μας, στο χωριό μας, στην πόλης μας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να λύνονται με ταχύτατους ρυθμούς τα θέματα, που χρόνια αναζητούν τη λύση τους.
Αυτή τη στιγμή ο ΔΗΜΟΣ μας έχει πάνω από 30.000 κατοίκους και είναι ανάγκη να πετύχει χωρίς διακρίσεις και παρωπίδες. Ο τοπικισμός είναι ένας κοινωνικός και πολιτικός καρκίνος, μια τορπίλη στα θεμέλια του νέου δήμου. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτοί που τον χρησιμοποιούν ως πρόσχημα κάθε φορά, αδυνατούν η δεν έχουν την πρόθεση τόσα χρόνια και δεκαετίες να λύσουν προβλήματα.
Δεν θα σταματήσουμε την ανάπτυξη αυτού του τόπου, ούτε θα επιτρέψουμε σε κάποιους να την βάλουν στην ζυγαριά του τοπικισμού, με τελικό στόχο την αποξένωση μεταξύ μας, πετυχαίνοντας να δημιουργούν ανθρώπους ξένους στην ίδια πόλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: